Gençlerde Kalın Barsak Kanserleri

Kalın barsak, sindirim sistemimizin son kısmını oluşturan kolon ve rektumu ifade eder. Bu yapılardan gelişen kanserlere kolorektal kanser denir. 

Kalın barsağın kanserleri dünyada en sık görülen üçüncü sıradaki ve ölüm oranları açsından en sık ikinci Kolorektal kanserlerden ölüm oranı 1970’lerden sonra azalmaya başladı. Bunu en anlamlı bir şekilde teknolojik gelişmelere, endoskopik tarama programlarının artışına ve rektal kanama gibi erken bulgular konusunda insanların daha fazla bilinçlenmesine bağlayabiliriz. Bu olumlu gelişme aynı zamanda olumsuz bir sonucu da bereberinde getirdi. Hastalarımız daha erken yaşlarda tanı almaya başladı. 1990’lardan itibaren günümüze kadar bu artış anlamlı olarak devam etmektedir.

Günümüzdeki tüm teknolojik gelişmelere rağmen çok az kanser türünde henüz oluşmadan önleme şansımız vardır. Kolorektal kanserler, kolonoskopi gibi endoskopik yöntemler yardımıyla düzenli tarama yöntemleri kullanılarak, özellikle henüz kenserleşmemiş polip diye adlandırdığımız küçük oluşumların yok edilmesi ile önlenebilir. Bu avantajımızı kullanmadan kalın barsağın kanserlerinden korkmak anlamsızdır. Kolonoskopi ile tarama programlarına başlama yaşı yeni kılavuzlarda 45 yaş olarak tanımlanmıştır. Eğer yakın akrabalarımızda kolorektal kanser hastalığı tanımlanmış ise, tanı konulan yaşın en az 10 yıl öncesinde tarama programlarına katılmamız gerekir ancak bu başlangıç 45 yaş üstünde olmamalı. 

İkinci en önemli tanı aracımız rektal kanamadır. Bu gizli veya aşikar olabilir. Her yıl bir defa gaitada gizli kan taraması son derece ucuz ve bir o kadar da yararlı bir testtir. 

Unutmamak gerekir ki kolorektal kanserler hiç bir belirti vermeden de başlayabilirler. Düzenli endoskopik tarama programları bu nedenle hayat kurtarıcıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön