Böbrek Kanserinde Belirtiler Nelerdir?

Tıbbi eğitim kitaplarında böbrek kanserinin (böbrek tümörünün) ana üç belirtisi tıp öğrencilere öğretilir

      1. İdrarın kanlı gelmesi
      2. Belde yan tarafta ağrı
      3. Belde yan tarafta dışarıdan eli ile bir kitlenin hissedilmesi

Bu klasik belirtilere 3 kardinal belirti denilmektedir. Bu belirtiler böbrek kanseri hastalarının%15’inde rastlanır.

Ancak günümüzde böbrek kanseri saptandığında hastada böyle bir belirtiye artık pek rastlanmamaktadır.

Son dönemde ultrasonografinin kliniklerde yaygın kullanılması ile, başka bir şikayete bağlı veya periyodik (check-up) kontrollerde yapılan ultrasonografik değerlendirmede tümüyle rastlantısal şekilde göreceli daha ufak boyutlarda tespit edildiğinden herhangi bir belirti vermemektedir.

Ancak nadiren de olsa bazı böbrek kanserleri beraberinde vücutta yaptığı humoral adı verilen proteinsel metabolik farklılaşmalar meydana getirerek, paraneoplastik sendrom belirtileri denilen klinik belirtiler ile kendini gösterebilir. Bunlar ENDOKRİN ve ENDOKRİN DIŞI olarak iki grupta tanımlanabilirler.

ENDOKRİN Paraneoplastik Semptomlar ya da Bulgular:

      1. Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
      2. Hiperkalsemi (serum kalsiyumunda yükselme)
      3. Karaciğer yetersizliği (Staufer Sendromu)
      4. Polisitemi (Kan fazlalığı)
      5. Cushing sendromu
      6. Glikoz metabolizma bozukluğu

ENDOKRİN DIŞI Paraneoplastik Semptomlar ya da Bulgular:

      1. Amiloidozis
      2. Kansızlık (yani anemi)
      3. Sinir ile kas arasındaki elektirik ileti patolojileri (seğirmeler, kas güçlükleri gibi)
      4. Kan pıhtılaşma bozuklukları (Koagulopati)
      5. Nefropati (Böbrek yetersizliği)
      6. Prostaglandin yüksekliği

Ayrıca bu belirtilerle beraber görülen paraneoplastik sendromlara bağlı olarak ya da kanserin ileri evrelerinde kaşeksi – yani iştahsızlık-, kilo kaybı ve yüksek vücut ateşi de semptomlara eklenebilir. Bu tanımlanan semptomlar vücuda yayılmış kanserli hücrelerde yapılmış olması ya da kanserli hücrelerin sadece böbrekte sınırlı lokal kalması ile pek ilişkisi olmayabilir. Yani böbrekteki kanserli doku çok ufak olup, vücuda yayılmadan da yukarıda tanımlanan paraneoplastik sendrom belirtilerine neden olabilir. Kanserin paraneoplastik değişiklikleri oluşturması için mutlaka vücuda metastaz yapmış ve yayılmış olması şart değildir.

Böbrek kanseri tespit edilen hastaların yaklaşık %10-40’ında söz edilen paraneoplastik semptomlar ya da belirtilere rastlanmaktadır.

———————————————————————————————————————————

 

Değerli Ziyaretçimiz, eKonsey Programı her türlü Üroloji sağlık sorunu olan hastalara  farklı disiplinlerden oluşan hocalarımızın bilgi birikimi ve klinik deneyimlerii, çoklu bakış açısı ve akademik yaklaşımla değerlendirmeyi sağlamaktadır. eKonsey Sistemi’ne başvurduğunuz takdirde,  yapılmış olan tüm tetkikleriniz değerlendirilecek ve yapılması gereken ek tetkik varsa yönlendirileceksiniz. Ön değerlendirmeniz tamamlandıktan sonra, hastalığınızın durumu ve özelliğine göre konusunda ileri düzeyde uzmanlaşmış hocalarımızdan oluşan tıbbi konsey toplanarak, hastalığınızı ve hastalığınızın durumu ile ilgili en uygun tedaviyi ya da tedavi alternatiflerini size bir rapor (örnek rapor: TIKLAYIN) şeklinde sunacaktır. Lütfen hastalığınız ile ilgili başvurmak için öncelikle programımıza üye olun ve başvurunuzu gerçekleştirin. Sağlıklı günler dileriz.

Başa dön