Tiroid nodüllerinin alınması gerekiyor mu?

Tiroid nodülleri aslında çok büyük bir çoğunlukla iyi huylu olup, tiroid doksundan kaynaklanan, içinde doku veya sıvı biriktirerek oluşturdukları kitlelerdir. %3-5 kadarı kötü huyludur.

Özel birkaç şart dışında, iyi huylu olduğundan emin olduğumuz durumlarda operasyon veya başka yöntemlerle alınmasına gerek yoktur. Hayat boyu bu nodüllerle yaşamaya ve onları zaman zaman kontrol ettirmeye hazır olmalıyız. Şüphelenilen iyi huylu olgular da dahil olmak üzere tüm malignite (kötü huylu) bulgusu saptanan nodüllerin ameliyatlarının yapılması gerekir. 

Tiroid nodüllerini almanın en önemli nedeni kitlenin malign olmasıdır. Operasyonları için ikinci en önemli neden nodüllerin fazla çalışıp, aşırı tiroid hormonu üretiyor olmaları. İlaçlarla fazla hormon üretimi baskılamanın zor olduğu aşamada ameliyatla alınması gerekebilir. 

Tiroid bezinde nodüllerle birlikte, kalbde çarpıntı hissi, sinirlilik, iştah artışı, kilo kaybı, ellerde titreme, nemli deri gibi bugular varsa, fazla tiroid hormonu üretimi sorumlu tutulabilir.

Kitlenin iyi huylu olsa da aşırı büyümesi ve soluk yoluna bası yapması, ses kısıkığı oluşturması gibi başka alınma nedenleri de mevcuttur. Estetik kaygılar en son neden olarak sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön